Koukám, že jste děvčata dostaly chuť na thajské dobroty. Zkusím přispět svými skromnými znalostmi této kuchyně.
Thajská kuchyně pracuje s pěti základními chutěmi - slaná, sladká, kyselá, hořká a ostrá. Zásadní je sladit tyto chutě do požadovaného výsledku.
Slaná - thajci nepoužívají sůl v podobě, jak jí známe, základním kamenem je rybí omáčka "nam pla" vyráběná fermentací ryb. Pro správnou chuť thajských jídel je nezaměnitelná. Lze sehnat téměř v každém supermarketu (určitě Tesco). Osobně mám nejraději značku "Squid". Při práci s ní velmi opatrně, je opravdu hodně silná.
Sladká - palmový cukr, sladká sojová omáčka, někdy med. Sladká chuť slouží k zjemnění ostrosti asijských jídel.
Kyselá - limetky, citronová tráva (lemmon gras), různé druhy octa. Kyselá chuť zjemňuje maso a pomáhá zvýraznit ostatní příchutě.
Hořká - nejčastěji pomocí bylinek či tmavězelené zeleniny.
Ostrá - v drtivé většině chilli papričky ve stovkách variant - čerstvé, sušené, omáčky. Pomáhá také zázvor, cibule (šalotka) a česnek.
Z příloh jsou nejoblíbenější rýže (nejčastěji jasmínová), tu thajci konzumují od rána do večera, nudle (skleněné rýžové - vařené či smažené) a spousta zeleniny.
Při vaření thajské kuchyně můžete samozřejmě zůstat u běžné pasty z marketu a základním receptu na zadní straně. Pro autentickou chuť je potřeba několik základních ingrediencí sehnat a mít po ruce.
Rybí omáčka - už jsem zmiňoval Squid dostupný v Tescu.
Citronová tráva (lemmon gras),
limetky, kafírové listy (limetkové lístky, nejlépe zmražené), čerstvý či zmražený
koriandr a v lepším případě
thajská bazalka (proti běžné hořčí) a
zázvor, či galangal.
Karí pasta - nemá nic společného se sypkým kari kořením původem z Indie, kde je základem oranžový prášek z kurkumy. Karí pasta je základní složkou thajské kuchyně existující ve stovkách variant v závislosti na použitých surovinách. Prodává se v sáčcích (cca po 50g) a skleničkách. Nejdostupnější v supermarketech jsou pasty od Exotic Food, větší výběr nabízí Asian Home Gourmet.
Nejlepší pro nákup surovin jsou asijská tržiště a obchůdky. V Praze určitě tržnice Sapa v Libuši, pro ostýchavější thajské potraviny ve Francouzské 66. V Brně tržnice na Olomoucké ulici. Základní suroviny seženete v supermarketu, nejvější výběr je v příslušné uličce v Tescu, spolu s dalšími zahraničními surovinami.
Základní varianty past jsou:
Červená - svou barvu získává z velkého množství chilli papriček, obsahuje běžně také římský kmín, šalotku, česnek, galangal, citronovou trávu, koriandr, pepř, skořici, nebo krevetovou pastu. Nejčastěji užívaná k hovězímu masu, případně kuřeti.
Zelená - se vyrábí z velkého množství bylinek a zelených chilli papriček, nejlepší je ke kuřecímu masu.
Oranžová - je plná chilli papriček a krevetové pasty. Nejčastěji k plodům moře.
Masaman - původem z Indie, méně ostrá než předchozí jmenované, obsahuje chilli, koriandr a římský kmín
Panang (penang) - sladší varianta pasty plná mletých arašídů, původem z malajského ostrova Penang. Aktuálně moje nejoblíbenější.
Pokud vás teoretický úvod do thajské kuchyně neotrávil, nabízím odkaz na tradiční
Paneng Kai (Kai - kuře) přímo od thajského kuchaře v pořadu S italem v kuchyni. Ve videu je skvěle vidět několik triků, které jsou pro přípravu karí univerzální. Obalování kuřete ve škrobu a blanžírování není povinné, jen budete vařit o chlup déle. Někdo preferuje na začátku přípravy opačný postup - pastu na olej, po dvou minutách maso a teprve poté kokosové mléko.
VIDEO: Paneng Kai - S italem v kuchyni
Dobrou chuť!
_________________

Akce Macropus, čili Klokan 10. srpna 2011, by-pass v Turnově. Váha v den operace 119.6 kg.