Mexický guláš alá Krakonošovo
Předem upozorňuji, že jsem kuchař amatér…., tož postupy nejsou dle kuchařských norem…, nikdy jsem podle nich nevařila a vařit nebudu
Guláše vařím podle taťky… žádný se mi nepovede dvakrát stejně….
Nejdřív si udělám
gulášový základ…. Ten dělám na všechny guláše stejný…ať už je z hovězího nebo z vepřového.
Vždy používám dva druhy tuku /sádlo, olej/ a na určité druhy hovězího guláše ještě slaninu nebo špek. Do horkého tuku vsypu kmín a nechám ho rozvonět, přidám dostatečné množství cibule. Ta je potřeba opravdu smahnout pěkně do hněda – tato barva cibule má potom vliv na hezké barvě guláše.
Do misky si zatím odsypu gulášovou kořenící směs, červenou papriku, několik prolisovaných stroužků česneku, 1-2 kostky masoxu a ve varné konvici si uvařím vodu. Jakmile má cibule tu správnou barvičku, stáhnu kastrol z plamene a vsypu připravenou směs, krátce orestuji a zaliju 1 – 2 dcl horké vody. Vrátím na plamen a do tohoto základu dále přidám protlak, několik lžic kečupu, zakápnu trochou worcesteru. Na závěr přidám rozdrcenou chilli papričku /kdo má rád i více/.
Tento základ míchám a provářím cca 1 minutu. Nyní do něj vložím na kostky pokrájené maso a v této směsi ho nechám na plameni zatáhnout. Pak přendám na plotýnku a táhnu, tak dlouho jak maso vyžaduje……..
Pokud se dělá guláš pro rodinu, žádnou vodu již nedolévám, maso pustí svou šťávu. Když ale vařím ve velkém je to jiné….. Krom masa nic nevážím, dělám vše od oka.
V průběhu ochutnám sos…. A dochutím – sůl, pepř, chilli, česnek…….
Mexický guláš vařím z vepřového masa. Já používám vykoštěnou kotletu, kterou nakupujeme ve velkém za slušné ceny. V podstatě je jedno z jakého druhu… já dříve dělala i plecka, určitě by ale nemělo být maso prorostlé /jako u krkovice…/
Po dochucení a zahuštění guláše přidám na prohřátí hrášek. Toť fffše. Žádné kouzlo, Žádné čáry. Obyč guláš.
Přílohou je rýže /ono správně by ten hrášek měl být v té rýži…./ a servírovat by se měl tak, že doprostřed talíře se dá kopeček rýže s hráškem, sype se strouhaným sýrem a kolem rýže se nalije guláš.