Terezko,
máš opravdu nízké BMI, možná právě proto ti doporučili "jen" bandáž. Nezatracuj to úplně, minimálně o tom pouvažuj..
Možná ti při rozhodování pomůže pár těchto mých zkušeností:
jsem 2,5 roku po bandáži, dole cca 40 kg - pěkně pomalu, problémy minimální (jo pravda občas se pobliju, ale je to VŽDY moje chyba)
když mám pocit, že bych to moc nefunguje, zajdu do špitálu, jednoduchým zákrokem - injekční stříkačkou mi doplní roztok do portu a přivřou kroužek (žádná zátěž, žádná bolest, žádná narkoza) a jedu 6 týdnů režim, jako po operaci
dolů s váhou jsem šla pomaličku, takže když se podívám na své tělo, je to bez následků
ano je to pravda cvičím a striktně dodržuji pravidla
a pár postřehů z mého blízkého okolí:
7 lidí po tubu, které osobně znám, jdou a nebo už jsou po reoperaci (By-pass, BPD) - další 3 o tom vážně uvažují, protože se jim to zastavilo a ve finále přibrali (většina z nich nechodí na forum)
1 mladá paní z Havířova je po tubu už 3 měsíce na JIP (částečně vlastní vinou, to je pravda)
ANO JE TO PRAVDA, SPOUSTA JE SPOKOJENÝCH A V POHODĚ
A ano, znám 2 případy po bandáži, kdy to nedopadlo dobře a také to skončilo reoperací.
ale... bandáž je vratný zákrok, ve srovnání s ostatními operacemi je to sranda. Dnes se používá adjustabilní, nevrůstá do žaludku, pokud pacient dodžuje pravidla (nevařím z vody, dnes jsem byla na kontrole a speciálně na toto jsem se ptala pana docenta)
Ideální typ operace neexistuje - to ti potvrdí každý doktor.
Tak držím palce při rozhodování