tady máme jeden celkem plodný příspěvek od
Admina..kopíruji z tohoto tématu
viewtopic.php?f=47&t=1832 Administrátor Děkuji Vám za vysvětlení a odpovědi.
Máte pravdu, že vychvalovat něco, co by jinde nedělal, není moc objektivní. Jsem rád, že vývoj váhy a zkušenosti pacientů sledujete. V těch odkazovaných tabulkách /obrázcích je vývvoj váhy, a ukazuje to třeba, že po bandu se hubne míň než po tubulizaci, rozumím tomu správně? Je to zpětná vazba, která je potřeba.
Na druhou stranu se velmi těžce odhaduje počet pacientů spokojených s bandem (když se mají dobře, mají menší motivaci chodit na forum). Nicméně toto zkreslení je problém i u lékařů - spousta (po 5 letech až 1/2 na kontroly poslední 2 roky nebyla, "vypadla z follow up"). A pak se to blbě hodnotí.
Toto téma "úspěšnosti bandáže žaludku" je dost kontroverzní, nejasné, i v odborných kruzích (debatuje se o tom, zkoumá se to). Odcituji pár závěrů ze sledování, které byly prezntovány v odborných publikacích:
- 12 leté sledování 150 pacientů, od poloviny z nich mají data (druhá polovina vypadle z follow-up): "téměř u 1/3 pacientů se objevila eroze bandu, u téměř 50% byla bandáž operačně odstraněna. Celkově během 12 let bylo potřeba reoperovat u 60% pacientů."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21422330- 200 pacientů 14 let po OP (follow up: 83%). Incidence pooperačních komplikací: slippage 2.5%, rozšíření prostoru nad bandem 9.5%, migrace bandu 5.5%. Celkově u 12.0% byl band odtraněn. Po 14 letech, reoperace byla provedena u 30.5% pacientů - tedy "pravděpodobnost reoperace byla 2.2% za každý rok sledování"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21234392- 88% pacientů ze souboru 745 operovaných bylo sledováno po středně 8 let (rozsah 60-155 měsíců). Polovina pacientů zhubla více než 50% EWL, velká většina (88%) více než 10% EWL. Reoperace (odtranění bandu nebo konverze na bypass) byla provedena u 24% pacientů.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21188545Když z těchto tří studií vezmu ukazatel "roční incidence reoperace po bandáži" (česky: pravděpodobnost, že pacient po bandu bude následující rok reoperován), vyjde mi:
- 60%/12 = 5% (soubor 82 pac)
- 2,2% (167 pac)
- 24%/8 (tady to není úplně přesné, 8 let je medián, ne průměr, ale zanedbám) = 3% (soubor 656 pac)
Když tyto čísla sliju do jednoho (s tím, že těm, které vznikly z většího souboru dám větší důležitost), vyjde mi:
(5*82 + 2,2*167 + 3*656)/(82+167+656)= 2,58 = 3,03%
Dá se tedy říct, že zhruba 3% pacientů s bandáží jsou ročně reoperováni.
Bandáž se dělá na dlouho, minimálně 10 let, to už máme 30% reoperací, a to už je závažné. Já jsem to tady podal tak stroze čísly, ale chápu, že tu na foru jsou ty zkušenosti bezprostřednější, a příbehy konkrétních lidí jsou podrobnější, komplexnější.
Na druhou stranu z těchto jednotlivých zkušeností nezjistíme procento těch, kteří mají problémy, ani procento těch, kteří jsou spokojení. Můžeme si udělat na foru hlasování, dotazník, ze kterého nějaké číslo získáme, ale nevím, jestli jsou návštěvníci fora náhodný vzorek z operovaných... Čísla z bariatrických ambulancí jsou v tomto směru podle mě přesnější. A ty, jak jsem se snažil ukázat výše, Vám dávají za pravdu, že reoperace je v dlouhodobém horizontu častá komplikace, je to problém, je potřeba o něm vědět, ale bandáž taky spousta lidem funguje. Myslím, že bychom měli být rádi, když jim funguje, a když se o to chtějí podělit.
Samozřejmě se v této diskusi věnuji bandáži, srovnání s jinými operacemi by bylo ještě na delší studium a diskusi.
Tedy děkuji za vysvětlení, snad jsem taky přispěl trochu jiným pohledem, a přeji Vám krásný Štědrý den, dámy.
Marek