To já vím, že Tobě to nevadí, ale jiným třeba jo... něco sem teda postupně začnu házet ... obrázky jsou malé, ptž tak je mám uložené ve wordu a nebudu je zvětšovat už
osobně v pekárně vánočku ani mazance nepeču - nechávám tam jen kynout těsto a peču v troubě můj recept je: Vánočka, mazanceZ 1 kg plhr. mouky: necelý ½ l vlažné vody
2 vejce
hrstka soli
15-20 dkg cukru
2 van. cukry
1½ - 1 dcl oleje
trochu anýzu (jen do mazanců)
rozinky
1 droždí (instantní)
- povrch posypeme str.mandlemi nebo str. ořechy, namažeme vejcem a propíchneme špejlí.
Pečeme pozvolna.
- do pekárny dáváme suroviny v tomto pořadí - tekuté, sypké - na droždí nesmí přijít sůl, jinak nevykyne
A tady už recepty z netu... MazanecVýborný a tradiční recept. Těsto se připravuje v domácí pekárně a pak peče v troubě.
Ingredience:polohrubá mouka
500 g
sůl
1 špetka
hera
11 dkg
žloutek
3 ks
cukr krupice
11 dkg
vanilkový cukr
1 ks
droždí
25 g
mléko
250 ml
podle chuti: loupané mandle
rozinky
Postup přípravy receptu:Promícháme žloutky, cukr, rozpuštěnou heru a přidáme mouku, kvásek a vlažné mléko, vanilkový cukr a mícháme tak dlouho, až se nám začnou tvořit bublinky. Poté přidáme nasekané mandle a rozinky a zpracujeme.
Těsto necháme vykynout na teplém místě.
Poté těsto zpracujeme na bochánek a uděláme ve středu kříž. Necháme znovu kynout na plechu a poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Mazanec pečeme asi 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C.
Upečený mazanec jíme tak, jak máme rádi.
Mazanec z domácí pekárnyNeodmyslitelně patří k velikonočním svátkům. Domácí pekárna nám jeho výrobu usnadní.
Ingredience:na ozdobu:
mandle
50 g
na potření: vejce
1 ks
těsto: vejce
2 ks
polohrubá mouka
600 g
mléko
250 ml
citronová kůra
1 lžička
droždí
30 g
Hera
100 g
vanilkový cukr
1 balíček
sekané mandle
70 g
sůl
cukr krupice
100 g
Postup přípravy receptu: Heru si rozpustíme a necháme zchladnout.
Do pekárny dáme mléko, rozšlehaná vejce, rozpuštěný tuk, špetku soli, cukr, vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru a nakonec nadrobíme droždí.
Zapneme program těsto a po zvukovém signálu přidáme sekané mandle. Za hodinu a padesát minut máme připravené a vykynuté těsto. Troubu předehřejeme na 180°C.
Z těsta vytvarujeme dva bochánky, které na plechu ještě necháme chvíli kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi, uprostřed do kříže nastřihneme a dáme péct.
Po čtvrt hodině pečení zakryjeme mazance alobalem, teplotu stáhneme na 150 °C a dopékáme ještě 25 minut.
Hotové mazance můžeme poprášit moučkovým cukrem a podáváme.
Mazanec Suroviny:275 ml mléka
100 g rozpuštěného másla nebo Hery
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, později pak může být i nastrouhaná čokoláda, jinak se rozpustí a těsto bude hnědé.
Postup:Pokud nechceme mazanec péct v pekárně, musíme dosypat více mouky, aby se těsto nelepilo! V tom případě zvolíme program
Těsto.
Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký
Mazanec II Suroviny:170 ml mléka
2 vejce
citronová kůra
90 g moučkového cukru
120 g tuku nebo Rama Créme Bonjour
1 vanilkový cukr
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme ořechy, kandované ovoce, rozinky
Postup:Pokud nemáme program Koláč - Sladký (pečení s droždím - těsto musí kynout!), zvolíme program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký.
Nastavení pekárny: Program Koláč - Sladký / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký