fórum.bandingklub.cz http://forum3.bandingklub.cz/ |
|
Domácí pekárna http://forum3.bandingklub.cz/viewtopic.php?f=31&t=1086 |
Stránka 1 z 5 |
Autor: | verca [ 22 lis 2011 13:00 ] |
Předmět příspěvku: | Domácí pekárna |
zadělávám v ní všechna těsta - kynutá, na cukroví, odpalované, na moučníky, na nudle do polévky, dá se v ní dělat všechno... marmelády, hlavní jídla, sádlo, škvarky, máslo atd... Pokud ale dělám těsto (na cukroví) z jedné dávky - zadělávám ho v robotu |
Autor: | verca [ 03 pro 2011 12:20 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
Co dovede domácí pekárna Pro pečení chleba nepotřebujete špinit žádné nádobí, hrnce, vály nebo mísy. Stačí pouze do pekárny nasypat suroviny a ona si poradí sama. Suroviny nejprve promíchá, uhněte těsto a nechá ho vykynout. Po kynutí těsto upeče a můžete vyndat čerstvý a voňavý domácí chleba. Chleba z domácí pekárny vypadá trochu jinak než kupovaný z obchodu. Místo oblého bochníku má tvar cihličky, která má klasickou kůrku (na kterou jste zvyklí u chleba z obchodu) pouze na vrchu. Z boku a zespodu je kůrka tenčí a jemnější, protože je těsto v kontaktu s formou, ve které se peče. Chleba a pečivo je možné péct podle různých receptů (na internetu je jich spousta), což je o trochu levnější oproti kupovaným směsím a také si můžete recept upravit dle fantazie nebo vymyslet vlastní. Pokud dáte přednost chlebovým směsím (na trhu jsou jich také spousty), stačí přilít ke směsi tekutinu, zapnout pekárnu a nemusíte se starat, jestli jste tam dali suroviny ve správném poměru, jestli se těsto nezdrcne apod. Co se dá udělat v domácí pekárně? V domácí pekárně se kromě chleba dá upéct i jiné pečivo a potraviny. Každá domácí pekárna má programy na několik druhů chleba. Kromě toho má i různé speciální programy na další pečivo a potraviny - v pekárně se tak dají připravit vánočky, zákusky a koláče z kynutého těsta nebo z kypřícího prášku, ale také džemy a štávy. V pekárně si také můžete nechat udělat těsto např. na rohlíky, bagety, veky, mazance nebo buchty a po vykynutí můžete pečivo upéct v troubě. V pekárně také můžete připravovat potraviny z bezlepkových směsí. Rohlíky a housky z domácí pekárny Drtivá většina domácích pekáren obsahuje program na přípravu těsta. Ten můžeme využít na přípravu těst pro různé druhy domácího pečiva, nejen pro rohlíky a housky, ale také pro bagety, veky a další druhy pečiva, které známe z českých i zahraničních pekáren. Z hotového těsta tvarujeme konkrétní výrobky, které následně pečeme nejčastěji v domácí troubě na plechu a pečícím papíře. Tipy a triky k domácím pekárnám První pečení Ke každé pekárně dostanete kromě návodu také recepty od výrobců pekáren. Podle těchto receptů však nedoporučujeme péct. Obvykle jsou špatně navážené suroviny. Jak dlouho se peče chleba Pečení chleba (včetně mísení, hnětení a kynutí) v domácí pekárně trvá 3 - 5 hodin v závislosti na druhu chleba. Pekárny mají také tzv. rychlý nebo zrychlený program, kde je možné upéct chleba již do dvou hodin. Tento program však na chleba nedoporučujeme, protože je uvnitř nedopečený a trochu "zdrcnutý". Také chuť a vůně není taková, jako když se chleba peče na klasický program. Experimentujte s rozumem Fantazii při pečení chleba se meze nekladou. Ze začátku se však doporučujeme držet receptů zkušenějších pekařek a pekařů. Vše chce trpělivost, nezanevřete na pekárnu, když se Vám nepovede první chleba. Poraďte se s ostatními a postupně můžete začít experimentovat. Jinak byste také mohli dopadnout jako pejsek s kočičkou, když vařili dort. Nechte chleba chvíli zchladnout Chleba změkne a bude se lépe krájet, když ho necháte po vyndání z pekárny chvíli zchladnout - nejlepší je nechat trochu zvlhnout pod přikrytou utěrkou (kůrka pak není tak tvrdá jako po upečení). Kam umístit domácí pekárnu Najděte své pekárně místo na kuchyňské lince nebo "někde při ruce". Pekárna není vysavač, aby ležela někde ve skříni - pokud ji strčíte do "špajzu", ztratíte za chvíli chuť ji stále vyndávat a zandávat a pekárna zůstane ležet ladem. A s ní i Vaše peníze, které jste do ní investovali. Nepotřebuji pekárnu, chleba upeču v troubě To je samozřejmě pravda, chleba lze upéct i v troubě. Ovšem při pečení chleba v domácí pekárně nepotřebujete špinit žádné nádobí, pekárna sama zadělá a nechá vykynout. Nehledě k tomu, že trouba "sežere" mnohem více energie než domácí pekárna. Čištění a údržba Na čištění používejte měkký navlhčený hadřík. Na čištění formy na chleba zvenku ho použijte také, pro čištění zevnitř použijte horkou vodu s trochu čistícího prostředku. V případě větších nečistot lze do formy nalít horkou vodu (s čistícím prostředkem) a nechat chvíli působit (max půl hodiny). Nedoporučujeme však takto čistit často, voda může způsobit zhrubnutí těsnící hmoty vespod formy. K přípravě těsta obecně • Na 540g mouky dávám cca 360ml vody, na 400g mouky 240ml (260ml na celozrnný) o může být částečně mléko – cca 50ml + zbytek voda, ale není to nutné o celozrnná mouka potřebuje malounko víc vody – víc “saje” tekutiny • celozrnná mouka chce trochu víc droždí než bílá – nemá tolik lepku a proto je to lenoch při kynutí • suroviny by měly být spíše pokojové teploty, zejména tekutiny z ledničky. Neměly by ale být příliš teplé (nad 25st.), protože jinak se kvasnice zblázní a těsto vykyne moc rychle a při pečení se propadne… (stejný efekt propadání má vysoké dávkování kvasnic, nebo tekutin) Není nutné do těsta přidávat • tuk (olej, máslo, atd.) – i když pečivo je pak trvanlivější, když už to musí být tak olej olivový, nebo slunečnicový • mléko – vláčnější výsledek • cukr – pro nesušené kvasnice nezbytný, jinak prý tvoří tmavší kůrku. Já používám melasu, která je zdravější a zabarví chleba do hněda. Nebo slad, který udělá chleba pružný. V nouzi i třtinový cukr, který je zdravější než normální bílý řepný |
Autor: | Bohuslava Geržová [ 05 pro 2011 08:01 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
Super a teď by to chtělo pár receptíků. |
Autor: | verca [ 05 pro 2011 08:40 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
Bohunko na co přesně by jsi chtěla recept?? Mám jich nesčetně, ale nechci je sem všechny dávat (jsou posbírané z netu, tak aby někdo neměl starost, že se chlubím cizím peřím....) |
Autor: | Bohuslava Geržová [ 05 pro 2011 08:53 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
To mě nevadí,že ty recepty nejsou tvoje.Hlavně,že je máš.Třeba receptík na mazanec,který se peče v pekárně .Můžeš pár receptíku napsat.Díky. |
Autor: | Bohuslava Geržová [ 05 pro 2011 09:16 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
Díky moc.Jenom si vybrat. |
Autor: | verca [ 05 pro 2011 12:51 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
Domácí houstičky z majolky 50 dkg plhr. mouky 10 dkg majolky 1 droždí 1 lžička cukru, soli asi 1/3 l mléka - těsto nesmí být příliš tuhé, kynutí v pekárně, pečení v troubě při asi při 200°C Chleba 1 kg hl. mouky, 1 droždí, kmín, fenykl, ocet, sůl, 0,6 l vl. vody - do mouky přisypeme droždí ( instantní ) , lžíci kmínu, trochu soli, fenyklu, 54 dl teplé vody, 2 lžíce octa, těsto prohněteme a necháme asi 1 h kynout (nebo dáme do pekárny a nevšímáme si toho) - vytvoříme 2 bochníky, položíme je na pečící papír na plechu a pečeme v rozpálené troubě při 200°C asi 1 h. - aby byla kůrka křupavá, potíráme každých 15 min směsí – 1 lžíce Solamylu a 1 dl piva. Housky 1 kg hl. mouky 1 kg plhr. mouky, 2 droždí, sůl ( asi 4 odměrky od cukr ), 1 L vlaž. vody, 1 lžička cukru, 1 vejce, sádlo, mák, kmín Těsto: do vody dáme rozpustit sůl. Střídavě sypeme do mísy – mouku s droždím a vodu. smícháme a válíme ještě na vále, dokud se těsto nelepí a neleskne se. Pak ho dáme do mísy, pomoučíme a necháme ještě asi 1 hod. kynout,. Na pomaštěný plech děláme housky ( rohlíčky ), necháme ještě chvíli kynout, potom namažeme vejcem a posypeme mákem nebo kmínem, Upečené mažeme slabě sádlem. - nebo zaděláváme v pekárně - z poloviční dávky |
Autor: | Bohuslava Geržová [ 09 led 2012 14:15 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
Super to vypadá.Musím to skusit. |
Autor: | Anazuz [ 11 led 2012 09:29 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
Verčo, jakou máš pekárnu, mohla bys mi sem poslat odkaz. Docela by se milíbila, ráda bych zcela opustila bílé pečivo a toto je myslím docela dobrá volba ....... |
Autor: | verca [ 11 led 2012 10:38 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
Zuzi mám přesně tuhle http://domaci-pekarny.heureka.cz/moulin ... bread-xxl/ ale už se neprodává. Ale hodně podobných je docela dost, určitě nějakou vybereš http://domacipekarny.dama.cz/zajimavost ... .php?d=214 |
Autor: | Mattoni [ 11 led 2012 10:44 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
a já mám tuto jestli můžu taky přispět http://domaci-pekarny.heureka.cz/fagor-pan-850/ |
Autor: | betka [ 11 led 2012 10:51 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
Ja mám tu stejnú, ako verca, no ale moc XXL mi nepríde. Aké malé sú tie klasické? |
Autor: | verca [ 11 led 2012 11:31 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Domácí pekárna |
včera jsem (znovu) dělala sádlo v pekárně - právě jsem dojedla chleba se sádlem, potřený hořčicí - to byla mnamka !! je to jednoduché - na kostičky, asi 1,5x1,5cm nakrájet sádlo, podlít trochou vody, sůl, kmín a pekárnu zapnout na program zavařeniny a nechat proběhnout 2x za sebou, potom případně ještě jednou, záleží na množství....přikrývám alobalem, dost to stříká |
Stránka 1 z 5 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |