Já jsem si po operaci pochutnávala taky nejvíc na polévkách.
Do hrnce vařit kousek odkostěného a kůže zbaveného kuřecího masa (prsa jsou dost suchá, radši stehnýko) na kousky, kořenovou zeleninu (mraženou pod svíčkovou) a buď brambor nebo rýži, sůl, ale malinko. Stačí povařit ani ne půl hodinky. Pak odebrat jen na momentální porci a rozmixovat.
Časem jsem přidávala jiné druhy zeleniny a do hotové polévky až před mixováním přidala petrželku nebo libeček (to není blbeček!), celerovou nať, petrželovou nebo jiné koření, co jsem našla na zahrádce - výborný je tymián a saturejka. Nesmí těch bylinek být moc, vždy jsem dala jen od jednoho druhu, abych měla pokaždý jinou chuť.
Celkově ujíždím na řapíkatém celeru, tan se dá narvat skoro do všeho a podporuje odvodnění a hubnutí. A lahůdkový je pastinák. Vždyť stačí si dát vařit jakoukoliv zeleninu, pak zavařit třeba krupičkou nebo chlebem a rozmixovat.
A ač se to někomu nebude zdát, tak skoro v každé polévce se snese špetka mletého kmínu, který detoxikuje, čistí střeva a zamezuje zácpě. Po operaci jsem z koření používala jen ten kmín, pepř mi dráždil sliznice...navíc podporuje chuť k jídlu, což je nežádoucí.
Dobrota je bramkaše rozmíchaná v horkém mléce.
Taky jsem po operaci zkonzumovala kvanta kupované mrkvové šťávy s vlákninou a jiným ovocem - ve skle - ředila jsem si jí tvarohy, jogurty, acitmel...co šlo a dobrá je půl na půl se studeným mlékem či jen naředit vodou a v létě kostky ledu a kapku citronu či limetky. Neustále jsem to měla namíchané v lahvi a nosila s sebou po zahradě a upíjela.
Koupila jsem si kontaktní gril a tam je možný dát jen mírně olejem pomáznutou jakoukoliv zeleninu a narychlo opéct, ani nemusím solit a když, tak malinko, gril chuť zvýrazní sám. Nebo pár kapek sojovky či maggi, jak kdo rád. Takže cukety, rajčata, papriky (svléknout pak šlupku), celer, pastinák, mrkev, lilek i brambory. Zachová se maximum vitamínů a minerálních látek. Maso se musí dělat rychle a krátce, aby zůstalo měkké, zelenina a brambory o chvilku déle.
Holky si taky dělaly jen obyčejné polévky - horká voda a lžička podravky či jiného koření, teď už je na trhu dokonce podravka extra - zdravější.
A glutamátu sodného se moc nebojte, není škodlivý ani zdaleka tak, jak se to poslední dobou prezentuje. Je to součást mnoha potravin, přírodní součást. Museli byste sníst denně kilo glutamátu, abyste měli zdravotní problémy.
No já nevím, ještě něco? Jo, vynikající je hlíva ústřičná, můžete ji upravit na mnoho způsobů i jíst syrovou a nebo si do jídla vysypat kapsli sušené hlívy (v lékárně). Krásně to dochutí a podpoří imunitu, obsahuje všechny vitamíny a minerály, i jód, který je pro hubnutí vítaný.
Víc už momentálně moje palice nevyplodí. Čauky a zdravím všechny, kdož jste trpělivě dočetli až do konce! Zdar!
_________________  60 let,skvělý manžel,2 synátoři,v klimakteriu + 66 kg,bandáž 7/2008 při 107 MUDr. Hrubý,Panochova nemocnice Turnov, úbytek na 81,problémy s prstýnkem, fik band ex + tubu 1.11. při 91... 6.11.2013 abdominoplastika Brno, oprava abda MUDr. Hrubý 22.10.2014
|