Brambory zapečené s hermelínem
Suroviny
brambory
3 cibule
masox
hermelín
sůl
mletý pepř
máslo
Postup přípravy
Syrové oloupané brambory a hermelín nakrájíme na plátky, cibuli nadrobno. Brambory a cibuli smícháme v míse s pepřem a solí, vymažeme si pekáček máslem a klademe vrstvy brambor a hermelínu - začínají a končí brambory, nejvhodnější jsou 3 vrstvy brambor. Zalijeme rozpuštěným masoxem tak, aby poslední vrstva nebyla ponořena a poklademe slabými plátky másla. Zapékáme, dokud se tekutina nevypeče, trvá to asi 1 hodinu. Podle vlastní fantazie lze měnit vývary, přidat zeleninu atd.
Mexické brambory
Ingredience:
4 středně velké brambory, jemný kečup, sterilovaná kukuřice, pálivá chilli omáčka, pepř, sůl, koření steak chilli a šípek, střední cibule, dva stroužky česneku, olej, strouhaný sýr eidamského typu
Postup přípravy:
Brambory očistíme a dáme vařit v osolené vodě v celku a ve slupce. Cibuli nakrajíme na kolečka a osmažíme spolu s česnekem, který nakrájime na drobné plátky. Po mírném osmahnutí (nečekejte, než cibulka zhnědne) přidáme kukuřici a zalejeme kečupem. Dochutíme trochou soli, několika kapkami chilli omáčky, kořením steak a pepřem, kterým nemusíte šetřit, protože utlumí výraznou nasládlou chuť celé omáčky a po dovaření nebude tolik výrazný na chuti. Uvařené brambory překrojíme na půl a přes půlky přelijeme omáčku. Navrch ozdobíme troškou sýru (doporučuji přes brambory) a petrželkou, kterou můžeme nadrobno nakrájenou přidat i po dovaření do celé omáčky.
Dietní zapékané brambory
Ingredience:
4 větší brambory, 2 vajíčka, 6 lžic acidofilního mléka, sůl, pepř, petrželka, olej na vymazání formy
Postup přípravy:
Brambory omyjeme a nakrájíme na plátky. Do vymazané pečící formy naskládáme brambory, osolíme, pokapeme olejem. V míse rozmícháme vejce s acidofilním mlékem, petrželkou, dokořeníme podle chuti a nalijeme na brambory. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě.
Brambory zapečené s mletým masem
Ingredience:
1/2 kg mletého masa, koření na mletá masa, majoránka, sůl, pepř, grilovací koření, kečup, 4 velké brambory, 1 cibule, 2 malé stroužky česneku, olej
Postup přípravy:
Mleté maso v míse okořeníme kořením na mletá masa, majoránkou, solí, pepřem, přidáme cibulku pokrájenou na kostičky a utřený česnek. Na pánvi si rozehřejeme olej a přidáme již ochucené maso, které opékáme dokud není rozpadlé na drobné kousky. Nakonec přidáme 5 lžic kečupu a necháme směs prohřát na mírném plameni. Na pekáček vymazaný olejem poklademe na kolečka pokrájené brambory, které mírně posypeme solí, pepřem, grilovacím kořením a prokládáme masovou směsí. Poté dáme zapéct do trouby dokud brambory nezměknou.
Bramborový tatarák I.
Ingredience:
0,5 dcl oleje, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lčičky sladké papriky, 1 na jemno nakrájená cibule, 4 stroužky rozetřeného česneku, 3-4 lžíce kečupu, sůl, 3 větší vařené brambory
Postup přípravy:
Ingredience promícháme a necháme v lednici 30 minut odležet, pak přidáme najemno nastrouhané vařené brambory a vše promícháme. Můžeme dochutit sojovou omáčkou nebo worchesterem.
Bramborák s cuketou
Ingredience:
750 g brambor, 750 g cukety, 200 g uzené slaniny, 4 lžíce ovesných vloček, polohrubá mouka podle potřeby, 4 stroužky česneku, 1 velká cibule, 2 celá vajíčka, sůl, mleté černé koření, mletý kmín a majoránka, jedna vrchovatá lžíce tuku nebo přiměřené množství oleje, petrželová nať a půl prášku do pečiva
Postup přípravy:
Brambory a cuketu nastrouháme na jenom struhadle. (Cuketu zvlášť do misky, kde ji osolíme a po puštění šťávy vymačkáme a přidáme k bramborám.) Na rozpáleném tuku vypečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme a osmažíme cibuli a petrželovou nať. Do směsi brambor a cukety dáme ovesné vločky, vajíčka, česnek, sůl (podle potřeby) a půl prášku do pečiva. Promícháme a přidáme osmaženou cibulku se slaninou a petrželkou. Zamícháme a vylejeme na dobře vymazaný a vysypaný plech (36 x 26). Zarovnáme a dáme péct na 220°C. Bramborák je hotový , když se kraje oddělují od plechu a kůrka má pěknou, do hněda barvu. Podává se mírně vychlazená nebo i za studena ke kyselým polévkám (bramborová, fazolová, čočková)...nebo i k čaji.
Bramborová kaše jinak
Ingredience:
brambory, pohanka, sůl, kmín, mléko, máslo, eidam, cibulka, paprika
Postup přípravy:
Dáme vařit brambory, přidáme sůl, kmín. Do druhého rendlíku dáme vařit pohanku. Brambory scedíme, rozmačkáme s mlékem a máslem, přidáme pohanku, vše smícháme. Na talíř servírujeme kaši přelitou osmaženou cibulkou, posypanou vrstvou nastrouhaného sýru, paprikou a já ještě přidávám vařenou brokolici.
Vřele doporučuji jako lehkou večeři, nebo rychlý a lehký oběd. Ač nevypadá recept nijak extra zajímavě, stojí za to.
Pangasius na zelenině (dietní)
Ingredience:
ryba - Pangasius (sladkovodní žralok, není nejlevnější, ale je skoro bez kostí, a velmi dietní), kečup, česnek, cibule, mražená zeleina, podravka, sladká paprika a mleté koření (dá se použít i grilovací)
Postup přípravy:
Asi 2 hodiny předtím, než má být jídlo hotové, vytáhneme pangásia z lednice, abychom si ho nakořenili. Připravíme pekáček, ve kterém rybu budeme dělat a cibuli nakrájenou na kolečka rozmístíme po dně pekáče, stejně to uděláme i s česnekem. Zalijeme to po celé ploše vodou (vody mnoho nedáme, protože pangásius při rozmrznutí vodu pustí) a posypeme paprikou, podravkou a mletým kořením. Na to poskládáme kousky pangásia (které už jen okřeníme podravkou, paprikou a kořením) a nechámeho tak přímo na pekáčku rozmrznout, po dvou hodinách přidáme do mezer, mezi plátky pangásia po polévkové lžíči kečupu (nešetříme!). A celé to posypeme zeleninou a můžeme ještě jednou přesypat podravkou (množství přidávaného koření dáváme jen podle svého vkusu). Dáme do touby a pečeme 15-20 min. při teplotě 180 °C.
Jak poznáme, že je hotový? Kousky masa se nám musí pod nože rozpadat.
_________________
14/9/10 TUBU Turnov,zlaté ruce MUDr.Hrubého a začátek nového, šťastného života
|